Top 10 bezienswaardigheden

In de buurt van onze vakantiewoning in Santiago de la Ribera zijn allerlei leuke, actieve en ontspannende dingen te doen en te bekijken. Wij hebben 10 bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

1. Mar Menor, La Manga en Cabo de Palos

De Mar Menor (kleine zee) is een uitgestrekte, ondiepe zoutlagune die zich langs 15 km zandstrand uitstrekt. Het zandstrand aan de Mar Menor is door de Europese Unie uitgeroepen als ‘Blue Flag beach’ (www.blueflag.org) en behoort tot de beste stranden van Europa. Het is hier heerlijk windsurfen, zeilen of waterskiën. Het ondiepe water (max. 7 meter diep) is er altijd enkele graden warmer dan in de Middellandse Zee.

Er varen regelmatig excursieboten naar de 5 eilanden in de lagune. Aan de zeezijde van La Manga liggen een paar prachtige duikgebieden en verder zuidelijk langs de kust vind je stille inhammen en stranden.
Cabo de Palos, op de zuidpunt van La Manga, heeft nog veel van een traditioneel dorp. Het is een vrolijk vis-en zeilcentrum, bekend om zin vuurtoren, zondagse markt en visrestaurants.

Meer info?
www.marmenor.es

2. Murcia

De stad bezit één van de indrukwekkendste kerken van het land, de Catedral de Santa Maria.
Daarnaast vind je het kloppend hart van het stadsleven terug in la Calle Trepería, een verkeersvrije straat met banken, cafetaria’s, ijssalons, traditionele winkels, warenhuizen en het Casino, een 19de-eeuws juweel (met beslist een bezoek waard aan de danszaal, de bibliotheek en indien mogelijk het boudoir).
Je kan er proeven van de lekkere tapas waarvoor Murcia zo beroemd is.
Wandel over de Plaza de Santo Domingo, een groot plein met bars, bloemenstalletjes en een machtige vijgenboom.
Murcia ligt op ca 35 minuten rijden en is de hoofdstad van de provincie Murcia.

Meer info?
www.murciaturistica.es
www.murciaciudad.com/catedral.htm

3. Totana

Vlak bij Murcia, op de rand van Murcia’s schitterende sierra’s, ligt dit kleine stadje dat in het hele land bekend staat om zijn aardewerk. Hier vind je nog een twintigtal familiebedrijfjes die voornamelijk Arabische pottenbakkersovens met verwarmde vloer gebruiken, waarop ze de vazen, schotels en potten bakken. Koopjes vind je in de oude pottenbakkerswijk in het centrum, niet in de toeristische winkeltjes langs de hoofdweg.

Meer info?
www.totana.net

4. Cartagena

De historische Romaanse havenstad Cartagena heeft de grootste natuurlijke haven van Spanje en beschikt over een goed bewaard amfitheater, een stadsmuur en een kathedraal uit de Romeinse Tijd.
De laatste twee weken van september wordt de stad omgetoverd tot de oude Romeinse stad Carthago en trekken duizenden Carthagenen in prachtige Romeinse kleding in optochten door de stad.
Cartagena bereik je op 25 minuten van de woning.

Meer info?
www.cartagena.es

5. Kasteel ‘Castillo de Santa Bárbara’, Alicante

Op de top van de berg Benecantil prijkt het kasteel van Santa Bárbara en domineert vanaf daar de stad Alicante. Het kasteel torent hoog boven de stad uit en is het beste te zien vanuit het oude deel van Alicante, de villa vieja,in de Barrio de Santa Cruz. Door de hoge ligging van ongeveer 166 meter was dit fort vroeger ideaal om onverwachte bezoekers op tijd te ontdekken en actie te ondernemen. Hoewel er bevindingen zijn gedaan die er op wijzen dat beginselen van Castillo de Santa Bárbara afkomstig zijn uit de negende eeuw, komt het merendeel echter uit de zestiende eeuw.

De belangrijkste attractie is nu het spectaculaire uitzicht vanaf de top over de stad: van de door palmen omzoomde Esplanada en de 19de eeuwse straatjes en plaza’s tot de oude stad en langs de kust met zijn welvende witte stranden, kapen en havens. Je kunt naar het kasteel wandelen of rijden of vanaf de Plaza Postguet de lift nemen. Die gaat door een schacht in de berg.

Meer info?
www.comunitatvalenciano.com

6. Mula

Mula is een goed bewaard middeleeuws bergdorp met hobbelige kasseiwegen waar je kan genieten van het uitzicht op de terracotta daken van de huisjes die tegen een vervallen kasteel op een romantische heuvel zijn aangebouwd.
Mula ligt op ca 50 min. rijden van de woning.

Meer info?
www.mulavirtual.es

7. Natuurparken ‘Calblanque’ en ‘Salinas y Arenales’

‘Calblanque’ is een regionaal park met een afgelegen, ongerepte kuststrook met beschutte baaien. Dit natuurreservaat wordt gekenmerkt door stranden bloemen, vogels en stilte. Er loopt een wandelpad naar Cabo Negrete en de vuurtoren van Punta Negra. Onderweg zie je imposante rotsformaties, gevormd door watererosie, prachtige panorama’s en verleidelijke baaien. Ook duikers en snorkelaars kunnen hier genieten van het opvallend heldere water en het beschermde mariene leven. Kortom een stukje ongerepte natuur met een enorme rijdom van fauna en flora.
Het regionale park ‘Salinas y Arenales’ is het belangrijkste wetpark van de provincie. De mooie zandstranden en het kristalheldere water zijn een streling voor het oog. Overweeg je bezoek te plannen aan het einde van de zomer, wanneer hier talrijke flamingo’s verzamelen in de zoutmeren Las Salinas, voor ze aan de overtocht naar Afrika beginnen.

Meer info?
www.marmenor.net

8. Sierra de Espuña

De Sierra de Espuna is één van de bekendste natuurresrvaten van Spanje. Het vormt een woest rotslandschap dat met dennen begroeid is en strekt zich uit ten zuidswesten van Murcia. Door het contrast tussen de kust en de grillige pieken en dennenbossen van deze sierra ,is een dagje in dit park een aangename afwisseling. Door het bos lopen gemarkeerde wandelpaden en er zijn pittige klimroutes uitgezet. Er zijn ook fraai aangelegde, schaduwrijke picknickplaatsen bij natuurlijke bronnen. De Sierra de Espuna ligt op 1,5 uur rijden van de woning.

Meer info?
www.sierraespuna.com

9. Palmenbos ‘Huerto del Cura’, Elche

Deze fascinerende botanische tuin in het prachtige palmenbos van Elche is ideaal om bij te komen na een vermoeiende excursie. De tuin maakt deel uit van een uitgestrekt bos en biedt schaduw aan sinaasappelbomen. Diep in de tuin staat, naast een waterlelievijver, de buste van de Dama del Elx, een replica van een mysterieus Iberisch beeld dat uit 500 V.C. stamt en werd in s1897 ontdekt in het nabijgelegen gehucht La Alcudia.
Meer info? www.turismedelx.com

10. De modderbaden bij Lo Pagán

Lo Pagán is een plaatsje op twee kilometer van San Pedro del Pinatar en beschikt over de beste openluchtmodderbaden van heel Europa.
Je kan er gratis genieten van de modderbaden in de zone van Las Charcas de las Salinas (‘de zoutplassen’). Deze modderbaden worden aanbevolen voor alle soorten huidaandoeningen en vormen van reuma. Je kan deze modderbaden combineren met zoutwaterbaden, gezien het water van de Mar Menor een belangrijke therapeutische waarde heeft, dankzij de hoge concentratie aan minerale zouten en jodium.
De voorbije jaren werden enkele houten staketsels geplaatst die de instap in het water en de modder vergemakkelijken. Het water is ca. 1,50 m diep en warm, ook in het voorjaar en het najaar.

door vakantiehuisje